بازارچه‌های مرزی، راهی به سوی توسعه اقتصادی روستاهای محروم مناطق مرزی (مطالعه موردی: بازارچه‌های مرزی و روستاهای منتخب شهرستان بانه)

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 919

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

KRESEARCH01_019

تاریخ نمایه سازی: 18 خرداد 1393

چکیده مقاله:

در این تحقیق به بررسی نقش بازارچه‌های مرزی بر توسعه اقتصادی روستائیان مرزنشین شهرستان بانه در دو بعد ایجاد اشتغال و کاهش تجارت غیر قانونی پرداخته شده است. روش مورد استفاده در این تحقیق، کیفی با استفاده از مصاحبه به روش موردی نوعی بوده است. نمونه انتخاب شده شامل 35 نفر از افراد ساکن در روستاهای منطقه مرزی شهرستان بانه می‌باشد. هم‌چنین مصاحبه‌هایی با کارمندان گمرک شهرستان بانه انجام گرفته است. یافته‌ها نشان می‌دهد که مبادلات مرزی و تجارت مرزی نقش پراهمیتی در بهبود وضعیت زندگی ساکنان منطقه مرزی داشته است و توانسته تا حدودی باعث بهبود زندگی مردم به لحاظ اقتصادی در منطقه گردد. ایجاد بازارچه‌ها به گفته مردم و مسئولین از نظر سرمایه‌گذاری وگرایش به فعالیتهای اقتصادی و تجاری با افراد آن سوی مرز، با روند رو به افزایشی همراه بوده است. اما سرمایه‌گذاری تولیدی در منطقه صورت نگرفته است که این خود یکی از نقاط ضعف ایجاد بازارچه ها می باشد. همچنین بنا به اظهارات کارمندان گمرک و اهالی منطقه، با ایجاد بازارچه ها از میزان قاچاق کالا از منطقه کاسته شده است. در اهداف اولیه شکل گیری مبادلات مرزی توسعه اقتصادی و اشتغال زایی سالم سرآمد این تصمیمات بوده، اما تأثیربخشی بازارچه‌ها بر سایر مناطق از جمله نقاط شهری بیشتر از مناطق روستایی مرزی بوده است. در هر حال، نتایج پژوهش بر آن اصرار دارد که علی‌رغم حیاتی بودن تأسیس این بازارچه‌ها و آثار اقتصادی، رفاهی آن، به دلیل برخی از مشکلات از رسالت خود دور شده‌اند. اما با وجود همه مشکلات، به نظر می‌رسد که توجیه اقتصادی – اجتماعی دارند منتها اهداف آنان باید مورد بازنگری واقع شود.

نویسندگان

سیروان عبده زاده

کارشناس ارشد جامعه شناسی توسعه روستایی دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • _ شکیبایی، علیرضا و علی محمد احمدی (1378). قاچاق کالا، ...
  • - قادری حاجت، مصطفی و همکاران (389 1). تبیین نقش ...
  • - محمدپور، احمد «الف» (1390). روش تحقیق کیفی‌«ضد روشا» (منطق ...
  • - محمدپور، احمد «ب» (1390). روش تحقیق کیفی‌«ضد روش2» (مراحل ...
  • - محمودی، علی(1384). ساختار مبادلاتی بازارچه‌های مرزی در بازرگانی و ...
  • _ (1383). ساختار مبادلاتی بازارچه‌های مرزی در بازرگانی و اقتصاد ...
  • - وزارت بازرگانی (1379). تحلیلی از وضعیت کزارچه‌های مشترک مرزی ...
  • _ anth anaNorintha ;(2004) Lao PDR CrossBorder Economy, Case Study ...
  • _ Murshid.K.a.s, Tuot, Sokphally; (2005) the Cross Border Economy of ...
  • نمایش کامل مراجع